اتوماسیون و برنامه نویسی دستگاه چاپ ۸ رنگ یکی از خدمات شرکت پدیده الکتریک در زمینه اتوماسیون می باشد. عمده مشکلات ماشین آلات چاپ قدیمی مرتبط با قسمت های رول بازکن و رول جمع کن دستگاه می باشد. در قسمت رول باز کن این ماشین آلات معمولاً ترمزها بصورت پنوماتیکی و الکترومغناطیسی بوده و بصورت دستی کنترل می شوند. این امر باعث زمان بری و مشقت فراوان برای اپراتور شده و مهمتر اینکه رجیستر کردن چاپ را همواره با مشکل مواجه می کند.
در قسمت جمع کن ماشین های چاپ قدیمی، معمولاً موتورهای DC و AC بصورت گشتاوری (Torque mode) استفاده شده است. از آنجاییکه در قسمت جمع کنِ برخی از این ماشین ها کشش بصورت دستی توسط اپراتور تنظیم می شود و از طرفی موتورهای جمع کن سرعت پاسخگویی مناسب را نسبت به تغییر گشتاور خروجی ندارند، همواره از سمت جمع کن تنش هایی به واحد های چاپ منتقل می شود. این تنش ها باعثِ خارج شدن دستگاه چاپ از حالت رجیستر شده و کیفیت چاپ را به شدت تحت تآثیر خود قرار می دهد.
در پروژه به روز رسانی ماشین چاپ شرکت پدیده الکتریک سیستم جمع کن، باز کن،InFeed ، و OutFeed باز طراحی و به روز کرده است. در این به روز رسانی سعی شده است که با بهره گیری از سیستم های کنترل تنشن مبتنی بر لودسل ،دنسر، PLC و همچنین سروو موتورهای با رزولوشن بالا تنشهای یونیت های چاپ به حد اقل برسد. و در نهایت محصولی با کیفیت و حداقل ضایعات چاپ شود.
اهداف پروژه اتوماسیون دستگاه چاپ :
-اتوماسیون قسمت رول باز کن جهت اپراتوری راحت و داشتن تنش ثابت از اول تا انتهای رول با نصب ترمزهای الکترومغناطیسی، تنشن کنترل (Tension Control) و لودسل (Load Cell).
-اتومات کردن واحدهای InFeed و OutFeed ا نصب سروو موتور جهت بهبود رجیستر چاپ و کاهش ضایعات.
-اتوماسیون قسمت رول باز جمع کن جهت داشتن کشش ثابت و بدون توقف (Nonstop) با بکارگیری سروو موتور ، تنشن کنترل، لودسل و دنسر(Dancer).
-مزیت و دلیل اصلی به روز رسانی افزایش کیفیت چاپ، کاهش ضایعات و سایر هزینه های تولید می باشد.
پاسخ بدهید