تابلو برق محفظه ای است که دارای تجهیزات و وسایل الکتریکی مورد نیاز برای تغذیه و یا حفاظت و کنترل مدارهای الکتریکی و تجهیزات میباشد . هدف از تدوین این مقررات، یکسانسازی در طراحی، ساخت، نصب، تعیین روش اجرایی و کاربردی تابلوی برق مصارف عمومی ساختمان (تابلوی برق مشاعات) به منظور ارتقاء ایمنی افراد و تجهیزات میباشد.و باید از زیبایی و حفظ مبلمان محیط داخلی مجتمع، استحکام، قابلیت اطمینان، سهولت نصب و بهرهبرداری ایمن برخوردار باشد .

تابلو برق صنعتی در اصفهان
ساخت تابلو برق
مونتاژ تابلو برق

یکی از راهکارهای اساسی که در ارتقاء سطح ایمنی برق در ساختمان ها، میتواند موثر باشد، تجدید نظر در معماری ساخت و مونتاژ تابلو برق درساختمان ها و نحوه آرایش و نصب تجهیزات تابلویی است. در طرح و اجرای تأسیسات برقی ساختمان ها، نیاز به استفاده از مشخصات فنی و اجرایی نوشته شده و نسبتاً جامع در موضوعات ویژه به صورت کاربردی با تکیه بر آیین نامه ها و استانداردهای مرجع ، همواره محسوس و مورد توجه بوده است.

از آنجایی که تابلوهای برق ساختمان نظیر تابلوکنتور، تابلو مصارف عمومی ، تابلو واحدها ، تابلو بوستر پمپ ، تابلو برق اضطراری، تابلوی سونا و جکوزی و … در حفاظت، کنترل و توزیع انرژی از اهمیت ویژهای برخوردار است . با این وجود در ساختمان ها، تابلوهای برق از ساختار و الگوی معماری مناسب، زیبایی و حفظ مبلمان محیط داخلی مجتمع ، استحکام، قابلیت اطمینان، سهولت نصب و بهرهبرداری مطمئن و ایمن برخوردار نیستند. تابلو سازها و نصاب ها نیز برای ساخت و نصب تجهیزات آن متفاوت عمل میکنند ؛ زیرا تا کنون الگوی مشخص، رویه یکسان، ضابطه و استاندارد نوشته شده و جامعی برای معماری تابلوی برق ساختمان و نحوه آرایش تجهیزات آن بطور کامل وجود نداشته است .

 

نمایشگر ویدیو

 

00:00
02:50
 
 

 

تابلو برق مصارف عمومی :

تابلو برق مصارف عمومی ( مشاعات ) تابلویی است که برق قسمت های عمومی و مشترک یک ساختمان را تأمین میکند . این تابلو باید در دسترس بهره برداران باشد و معمولاً در پیلوت یا پارکینگ یا … نصب میشود . به طوری که در محدوده قانونی باشد و در نقشه ها با علایم اختصاری متفاوتی نظیر GP یا  GDP یا CDP یا … نمایش داده میشود .

مطلب پبشنهادی : خروجی PWM در PLC

مدارهای آسانسور ، موتورخانه ، بوسترپمپ ، اعلام حریق ، پمپ آتش نشانی ، برق اضطراری ، جکوزی و سونا ، آنتن مرکزی ، آیفون ، واحد کنترل درب برقی ، روشنایی و برق رسانی راه پله ، راهرو ، پارکینگ ، حیاط ، پشت بام و … تماماً از این تابلو تغذیه میشوند . نصب کلید نشت جریان در این تابلو جهت مدارات ضروری و الزامی است. درجه حفاظت آن درفضای بسته IP43 ودرفضای باز IP44 میباشد .

ساخت تابلو برق
تابلو برق خانه

درجه حفاظت تابلو برق :

درجه حفاظت یا IP مخفف عبارت Ingress Protection  میباشد . مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران برابر استاندارد شماره 2868 به تبعیت از استاندارد 61529IEC- درجه حفاظت پوشش لوازم و تجهیزات الکتریکی را به وسیله دو عدد به صورت IP xx نشان میدهد که عدد اول از چپ، نشان دهنده درجه حفاظت تابلو در مقابل تماس و دسترسی به قسمتهای برقدار و یا نفوذ اجسام خارجی به داخل بدنه است و عدد دوم نشان دهنده درجه حفاظت دستگاه در مقابل نفوذ آب و رطوبت به داخل آن است.  شرح مقادیر اولین و دومین رقم درجه حفاظت مطابق جداول شماره 1 و 2 ،بر گرفته از مقررات ملی ساختمان پیوست 6 مبحث 13 طرح و اجرای تأسیسات برقی ساختمان میباشد .

جدول درجه حفاظت ip

تابلو برق فشار ضعیف چیست

تابلوی فشار ضعیف از مولد ولتاژ فشار ضعیف یا ترانسفورماتور با ولتاژ ۲۳۰/۴۰۰ ولت تغذیه خواهد نمود. (ولتاژ اولیه ترانسفورماتورها معمولا ۶ کیلو ولت، ۱۱ کیلو ولت یا ۲۰ کیلو ولت می باشد.) این تابلوها دارای تجهیزات برای قطع و وصل، کنترل، اندازه گیری، حفاظت و تنظیم می باشد و در اصل برای کنترل تجهیزات الکتریکی با ولتاژ ۴۰۰ ولت سه فاز و ۲۳۰ ولت تکفاز می باشند .

اجزای تابلو برق فشار ضعیف

ساخت تابلو برق فشار ضعیف شامل  :  راه انداز موتور ، مرکز کنترل موتور  MCC، کلید مدار ورودی  Incoming ، کلید اتصال بین دو شینه Bus Coupler ، مصرف کننده های خروجی و سوئیچ فیوز و لوازم جانبی می باشد که همه این اجزا را در نقشه تک خطی  Single Line Diagram نشان می دهند . کلیدهای قدرت ورودی اگر بیش از یکی باشد باید در حالت عادی بسته باشند . کلیدهای قدرت رابط بین دو شینه می توانند بر اساس شرایط بسته یا باز باشند . در صورت باز بودن زمانی که یکی از کلیدهای ورودی باز شود باید بطور خودکار بسته شود . طریقه کار کلید رابط بر اساس شرایط و منطق پروژه که می بایست به تایید کارفرما رسیده باشد انتخاب خواهد شد و در دیاگرام تک خطی و دیتا شیت مربوط به تابلو ذکر خواهد شد :

مطلب پبشنهادی : HMI چیست ؟ | کاربرد HMI در صنعت

مشخصات فنی بدنه و اسکلت تابلو برق مصارف عمومی :

  1. جنس و ضخامت ورق تابلو
  2. ضخامت و نوع پوشش رنگ تابلو
  3. رنگ تابلو برق
  4. نوع لولا و قفلها با توجه به نوع تابلو از نظر دسترسی
  5. نوع تهویه تابلو برق
  6. شناسه و پلاک تابلو برق
  7. استاندارد بدنه تابلو برق
  8. نوع تابلو برق و نحوه نصب
  9. جیب نقشه تابلو
  10. پیش بینی محل نصب چراغ سیگنال روی درب تابلو
  11. درب تابلو برق
  12. صفحه الگو
  13. شماره گذاری و برچسب خطوط و مدارها
  14. پیش بینی پیچ اتصال ارت به درب و بدنه تابلو
  15. نحوه ورود و خروج سیم وکابل به تابلو برق مصارف عمومی
  16. ابعاد تابلو برق

لیست قیمت اجرت خدمات برق صنعتی

ردیف شرح واحد دستمزد فعالیت (ریال)
۱ اجرت کابل کشی مقطع ۱۶*۲ و ۱۶*۳ میلیمتر مربع متر ۶۵,۰۰۰
۲ اجرت کابل کشی مقطع ۱۶*۴ و ۱۶*۵ میلیمتر مربع متر ۷۰,۰۰۰
۳ اجرت کابل کشی مقطع ۲۵*۲ و ۲۵*۳ میلیمتر مربع متر ۷۰,۰۰۰
۴ اجرت کابل کشی مقطع ۲۵*۴ و ۲۵*۵ میلیمتر مربع متر ۷۸,۰۰۰
۵ اجرت کابل کشی مقطع ۳۵*۳ و۳۵*۴ و ۳۵*۵ میلیمتر مربع متر ۹۰,۰۰۰
۶ اجرت کابل کشی مقطع ۵۰*۳ و ۲۵+۵۰*۳ میلیمتر مربع متر ۱۰۵,۰۰۰
۷ اجرت کابل کشی مقطع ۷۰*۳ و ۳۵+۷۰*۳ میلیمتر مربع متر ۱۲۰,۰۰۰
۸ اجرت کابل کشی مقطع ۹۵*۳ و ۵۰+۹۵*۳ میلیمتر مربع متر ۱۵۰,۰۰۰
۹ اجرت کابل کشی مقطع ۱۲۰*۳ و ۷۰+۱۲۰*۳ میلیمتر مربع متر ۱۷۵,۰۰۰
۱۰ اجرت کابل کشی مقطع ۱۵۰*۳ و ۷۰+۱۵۰*۳ میلیمتر مربع متر ۲۱۰,۰۰۰
۱۱ اجرت کابل کشی مقطع ۱۸۵*۳ و ۹۵+۱۸۵*۳ میلیمتر مربع متر ۲۳۵,۰۰۰
۱۲ اجرت کابل کشی مقطع ۲۴۰*۳ و ۱۲۰+۲۴۰*۳ میلیمتر مربع متر ۲۷۰,۰۰۰
۱۳ اجرت سیم کشی مقطع ۱۶ میلیمتر مربع متر ۲۶,۰۰۰
۱۴ اجرت سیم کشی مقطع ۲۵ میلیمتر مربع متر ۳۰,۰۰۰
۱۵ اجرت سیم کشی مقطع ۳۵ میلیمتر مربع متر ۳۳,۰۰۰
۱۶ اجرت سیم کشی مقطع ۵۰ میلیمتر مربع متر ۳۸,۰۰۰
۱۷ اجرت سیم کشی مقطع ۷۰ میلیمتر مربع متر ۴۲,۰۰۰
۱۸ اجرت سیم کشی مقطع ۹۵ میلیمتر مربع متر ۵۵,۰۰۰
۱۹ اجرت سیم کشی مقطع ۱۲۰ میلیمتر مربع متر ۶۸,۰۰۰
۲۰ اجرت سیم کشی مقطع ۱۵۰ میلیمتر مربع متر ۸۵,۰۰۰
۲۱ اجرت سیم کشی مقطع ۱۸۵ میلیمتر مربع متر ۱۰۰,۰۰۰
۲۲ اجرت سیم کشی مقطع ۲۴۰ میلیمتر مربع متر ۱۲۶,۰۰۰
۲۳ اجرت سیم کشی مقطع ۳۰۰ میلیمتر مربع متر ۱۶۰,۰۰۰
۲۴ اجرت سیم کشی مقطع ۴۰۰ میلیمتر مربع متر ۲۱۰,۰۰۰
۲۵ اجرت سیم کشی مقطع ۵۰۰ میلیمتر مربع متر ۲۵۰,۰۰۰
۲۶ اجرت نصب لوله فلکسیبل سایز ۹ و ۱۳ متر ۷۲,۰۰۰
۲۷ اجرت نصب لوله فلکسیبل سایز ۱۶ و ۲۱ و ۲۵ متر ۸۱,۰۰۰
۲۸ اجرت نصب لوله فلکسیبل سایز ۲۹ و ۳۶ متر ۸۷,۰۰۰
۲۹ اجرت نصب لوله فلکسیبل سایز ۴۲ به بالا متر ۱۰۰,۰۰۰
اسکلت تابلو برق مصارف عمومی
بدنه و اسکلت تابلو برق

مشخصات فنی وسایل و تجهیزات جهت ساخت تابلو برق :

۱ – قطعات و تجهیزات داخل تابلو :

تجهیزات داخل تابلو برق مشاعات اصولاً ریل ، قفل ریل، ترمینال، داکت، پایه زاویه دار نگهدارنده ریل، چراغ سیگنال ، کلید MCB  ، کلید MCCB  ، کلید RCD ، کنتاکتور، شستی استاپ و استارت یا کلید فرمان ، ایمر، شینه نول، شینه ارت ، نوارفرم ، وایرشو ، سرسیم ، کابلشو و … میباشد .

۲ – ریل نصب تجهیزات تابلو برق :

استفاده از ریل ها باعث میگردد که نصب و تعویض قطعات و تجهیزات درون تابلو برق به آسانی و راحتی انجام شود و موجب آرایش و نظم در چیدمان لوازم درون تابلو میگردد . ریلها در اندازههای مختلف ساخته و عرضه میشوند.

۳ – ترمینال تابلو برق مصارف عمومی

نمونه ترمینال تابلو برق
ترمینال تابلو برق
عکس ترمینال تابلو برق

۴ – ساپورت زاویه دار نگهدارنده ریل ترمینال :

به منظور سهولت اتصال سیم به ترمینال ها باید دو سر ریل ترمینال ها روی پایه یا ساپورت زاویه دار نگهدارنده ریل نصب گردد با این کار فاصل های بین ریل و ورق تابلو حاصل میگردد . در نتیجه نصاب میتواند سیم را به ترمینال به راحتی متصل نماید .

۵ – داکت تابلو برق مصارف عمومی

داکت تابلو برق خانگی
داکت
داکت تابلو برق

۶ – سطح مقطع سیم های رابط بین تجهیزات تابلو :

با توجه به حجم و دسته بندی سیم های رابط بین تجهیزات داخلی تابلو از کلید تا ترمینال و با در نظر گرفتن تأثیرحرارتی متقابل ناشی از جریان عبوری برق، ضروری است که سطح مقطع سیم کشی داخل تابلو به لحاظ ایمنی بیشتر بر اساس آمپر مصرفی مطابق جدول زیر اجرا گردد .

سایز سیم رابط در تابلو mm سایز فیوز  (آمپر)
۲.۵ ۱۰
۴ ۱۶
۶ ۲۰
۶ ۲۵
۱۰ ۳۲
۱۰ ۴۰
۱۰ ۵۰

 

۷ – سر سیم یا وایر شو :

جهت اتصال مطمئن و سریع سیم به ترمینال، اول باید از سر سیم یا وایرشو روکشدار مناسب استفاده شود. سپس مستقیماً بدون هیچ گونه چرخشی به ترمینال متصل و محکم گردد. ترمینال ها به ترتیب فاز، نول و ارت باید نصب شود و ترجیحآ با رنگ عایق سیم فاز ، نول و ارت متناسب و هماهنگ باشد.

۸ – کابلشو :

به منظور اتصال الکتریکی کابل و سیم به شینه یا سایر محل های اتصال مورد نیاز با توجه به سطح مقطع آن ها به ترتیب باید از کابلشو یا وایرشو و ترمینال استفاده گردد .

۹ – نوار فرم :

به منظور آرایش و دسته بندی سیمهای درون تابلو مانند سیم های لامپ سیگنال یا مدارهای کنترلی از نوار فرم استفاده گردد .

سیم جمع کن ماکارانی

10 – کلید خودکارمینیاتوری یا MCB

11 – کلید اتوماتیک کمپکت یا MCCB

12 – کلید نشت جریان یا RCD

۱۳ – کنتاکتور :

کلید مغناطیسی یا کنتاکتور برای قطع و وصل، کنترل و فرمان مدار استفاده میگردد. چنانچه این کلید به همراه رله حرارتی به کار گرفته شده باشد میتوان از آن بهعنوان وسیله حفاظتی در برابر اضافه بار نیز استفاده کرد.
مشخصات فنی این کلید از جمله نوع کنتاکتور، جریان نامی، قدرت قطع، ولتاژ کار نامی، ولتاژ تغذیه نامی، ولتاژ عایقی نامی باید مطابق نقشه مصوب تأسیسات باشد. طراحان تأسیسات بایستی مشخصات مورد نیاز مذکور را در نقشه درج نمایند.

۱۴ – شینه ها :

شینه یک رسانا است که برحسب نیاز میتوان تعدادی هادی چند مدار الکتریکی به طور جداگانه بوسیله کابلشو یا وایرشو به آن وصل نمود.

۱۵ – لامپ سیگنال تابلویی :

برای نشان دادن وجود برق در تابلو از سه لامپ سیگنال برای سه فاز در سه رنگ استفاده میشود .

انواع پنل در تابلو برق

پنل HT

به طور کلی برای تامین برق دستگاه های الکتریکی مختلف و برد توزیع استفاده می شود. پانل های HT برای هر دو کاربرد در فضای باز و داخلی نصب می شوند که بیشتر در هر پست برای کنترل جریان برق استفاده می شود.

پانل مرکز کنترل برق PCC

به طور مستقیم از ترانسفورماتور تغذیه می شود و برای کنترل منبع تغذیه در صنایع بزرگ و همچنین واحدهای تجاری استفاده می شود. برق تامین شده در ماشین آلات سنگین، تجهیزات، ترانسفورماتور با توجه به نیاز بار الکتریکی با استفاده از این پانل های PCC کنترل می شود. در هر صنعتی مانند مواد شیمیایی، پلاستیک، کاغذ، برق، نفت و گاز طبیعی، لبنیات استفاده می شود. وظیفه اصلی پانل حفاظت و کنترل توزیع برق برای صنایع بزرگ تولیدی است.

پنل LT اصلی

اینها به عنوان تابلوهای ولتاژ پایین برای دریافت برق از ژنراتور یا ترانسفورماتور و توزیع برق به وسایل برقی مختلف و برد توزیع استفاده می شوند. پانل LT برای عملکرد در ولتاژ پایین تا 430 ولت با سطح عایق پایین طراحی شده است.

پنل MCC

این پانل ها مجموعه ای از استارت ها، قطع کننده های مدار، فیوزها، رله و درایو فرکانس متغیر برای کنترل موتورها از محل مرکزی هستند. این تابلو شامل چندین بخش محصور شده با یک فیدر برق مشترک و هر بخش حاوی مدارات ترکیبی است که به نوبه خود شامل استارت موتور، فیوز یا قطع کننده مدار و قطع برق است. مرکز کنترل موتور همچنین شامل دکمه فشاری، نشانگر، درایو فرکانس متغیر، کنترل کننده منطقی و استارت و تجهیزات اندازه گیری است. این پانل ها در ساختمان های تجاری بزرگ، صنایع و جاهایی که درایوهای متعددی وجود دارد که باید از یک مکان مرکزی کنترل شوند، مانند اتاق کنترل یا اتاق برق استفاده می شود.

اصول طراحی تابلوی کنترل الکتریکی

طراحی پنل کنترل :

اصول طراحی پنل کنترل ساده است. هزینه همیشه مهم است، اما ظاهر جذاب، کنترل‌های ساده اپراتور و عملکرد قابل اعتماد نیز مهم است. طراحی های ساده پانل هزینه کمتری برای تولید دارند و کارکرد و نگهداری آسان تر است.

 

نمایشگر ویدیو

 

00:00
00:00

 
 

اغلب فکر می‌کنید وقتی شروع به کار می‌کنید دقیقاً می‌دانید چه می‌خواهید و وقتی کارتان تمام شد متوجه می‌شوید که چیز متفاوتی می‌خواهید.

هنگامی که برای اولین بار الزامات طراحی خود را روی کاغذ قرار می دهید، به نظر سازماندهی نشده اند. آن طبیعی است. هیچکس با یک طرح اولیه همه چیز را درست نمی کند. طراحی یک فرآیند است و درست کردن آن زمان می برد.

الزامات خود را بازنویسی کنید تا زمانی که به درستی سازماندهی و شفاف شوند. آنچه را که می خواهید بفهمید، آن را با زبان واضح یادداشت کنید، سپس به طراحی سخت افزار واقعی ادامه دهید.

۱ – طراحی را شروع کنید

طراحی خوب پانل کنترل شامل الزامات فیزیکی و الکتریکی است. فرآیند طراحی را کوتاه و حذف نکنید و نقشه های شماتیک را بدون ایجاد نقشه های طرح بندی فیزیکی و محیطی تولید نکنید. طراحی خوب پانل کنترل شامل نقشه های طرح بندی فیزیکی دقیق و نقشه های شماتیک است. این امر مشکلات و تأخیرهای تحویل را به دلیل مشکلات طرح فیزیکی حل نشده کشف شده در طول تولید یا آزمایش، به حداقل می رساند.

NEC به شعاع خمشی برای اتصالات برق ورودی و خروجی نیاز دارد تا مطمئن شود برقکار نصب کننده فضای کافی برای برقراری اتصالات برق خود دارد.UL برای اطمینان از فضای کافی برای تهویه، به مجوز توصیه شده سازنده برای دستگاه های تولید گرما (کنترل کننده های منطقی قابل برنامه ریزی، درایوهای فرکانس متغیر و غیره) نیاز دارد.

۲ – مدارهای قدرت را تجزیه و تحلیل کنید

هر مدار برق را شناسایی کنید و اندازه سیم مورد نیاز و حفاظت مدار را تعیین کنید. اندازه سیم مناسب تضمین می کند که مدار بتواند جریان بار مورد نیاز را ارائه دهد. حفاظت مدار مناسب تضمین می‌کند که سیم‌کشی بیش از حد گرم نمی‌شود و باعث آتش‌سوزی نمی‌شود. اندازه سیم برق را بر اساس جریان بار انتخاب کنیدحفاظت مدار برق را بر اساس اندازه سیم انتخاب کنید.سپس بهترین نوع مولفه قدرت را برای استفاده بر اساس عملکرد تعیین کنید و اندازه مناسب را بر اساس ولتاژ و جریان بار انتخاب کنید. نوع مناسب آن را گارانتی می کند که مطابق عملکرد دلخواه عمل می کند و اندازه مناسب تضمین می کند که به طور قابل اعتماد بار را تحمل می کند.

۳ – از بهترین نوع کنترل استفاده کنید

همیشه با اجزای کنترلی ساده (رله ها، تایمرها و غیره) شروع کنید، وقتی کار ساده انجام نشد، از چیزی با عملکرد بیشتر مانند رله هوشمند قابل برنامه ریزی یا کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی (PLC) استفاده کنید. پی ال سی ها به طور قابل توجهی عملکرد بیشتری را ارائه می دهند، اما به یک کامپیوتر و نرم افزار برنامه نویسی و شخصی نیز نیاز دارند که بداند چگونه عملکرد مورد نظر را برنامه ریزی کند. برخی از طراحان کنترل پنل با یک کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی (PLC) شروع می کنند. گاهی اوقات یک PLC راه حلی است، اما همیشه باید از ساده ترین نوع کنترل متناسب با برنامه کاربردی استفاده کنید.

۴ – از بهترین نوع تجهیزات اپراتوری استفاده کنید

همیشه با دستگاه‌های اپراتور ساده (دکمه‌های فشاری، چراغ‌های پیلوت، مترهای پنل دیجیتال و غیره) شروع کنید. برای ظاهری شیک، لمینت درب Color Graphic را اضافه کنید. وقتی کار ساده انجام نمی شود، از یک صفحه نمایش لمسی رنگی به عنوان (HMI) استفاده کنید. این کار به طور قابل توجهی عملکرد بیشتری را ارائه می دهد، اما همچنین به یک کامپیوتر و نرم افزار برنامه نویسی و شخصی نیاز دارد که بداند چگونه عملکرد مورد نظر را برنامه ریزی کند. برخی از طراحان کنترل پنل با رابط (HMI) شروع می کنند. گاهی اوقات یک HMI راه حلی است، اما همیشه باید از ساده ترین نوع دستگاه اپراتور متناسب با برنامه استفاده کنید.

۵ – از بهترین محصولات و برند ها بر اساس پروژه خود استفاده کنید

اساس پروژه خود استفاده کنیدطراحان باتجربه کنترل پنل از بهترین محصولات در کلاس خود بر اساس دسته بندی محصول استفاده می کنند. این بر اساس آگاهی محصول ذهنی است. طراحان باتجربه کنترل پنل از مجموعه محصولات موجود در یک دسته محصول آگاه هستند. این به آنها امکان مقایسه و استفاده از محصولاتی را می دهد که بهترین تعادل قیمت، شکل و عملکرد را ارائه می دهند. برخی از طراحان کنترل پنل سعی می کنند از یک سازنده برای تمام اجزای یک پنل استفاده کنند. شرکت های اروپایی تمایل به انجام این کار دارند و برخی از شرکت های آمریکایی نیز این کار را انجام می دهند. گاهی اوقات دلیلی وجود دارد که این امر منطقی است، اما به طور کلی توانایی شما را برای استفاده از بهترین محصولات در کلاس های متفاوت بر اساس دسته بندی محصول محدود می کند.